A Black Oils with Oven a szicíliai hagyomány receptje egy könnyű és finom előételhez, amelynek valóban lehetetlen lesz ellenállni.


A kemencés fekete olajbogyó (más néven villás olajbogyó) tipikus szicíliai recept, de általánosabban ismert és elkészített Dél-Olaszország minden régiójában. A sütővel ellátott olajok ideálisak előétel közben, felvágottak és sajtok mellé, vagy más ízletes receptek elkészítéséhez, mint például köretek vagy focaccia.

Az olajok sütővel elkészítése nagyon egyszerű: csak süsse meg az olajbogyót a sütőben, majd fűszerezze. A fő ravaszság az, hogy hagyjuk az olajbogyót jól átázni, csak így lehet eltüntetni a túl keserű ízt. Általában azonban a kiváló eredmény érdekében próbáljon jól érett fekete olajbogyót választani, amely éppen leesett a fáról (kevésbé lesz keserű), és nagy és húsos.


Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g fekete olajbogyó
  • 2 evőkanál oregánó
  • 2 szelet fokhagyma
  • 1 chili paprika
  • q.b. a só
  • q.b. extra szűz olívaolajból

Eljárás

  1. A fekete olajok sütővel történő elkészítéséhez először forraljon fel egy nagy, vízzel teli edényt. Közben alaposan mossuk meg az olajbogyót, és ha a víz felforrt, forraljuk körülbelül 5 percig, majd csepegtessük le.
  2. Elkészítjük az öntetet az olajbogyóhoz: a fokhagymát és a chilipaprikát finomra vágjuk, és egy tálba tesszük, amibe sót, bő olajat és oregánót teszünk.
  3. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Szárítsuk meg az olajbogyót, és tegyük át egy tepsibe: nyissuk ki jól, ügyelve arra, hogy ne fedjék egymást, és szórjuk meg a frissen elkészített öntettel.
  4. Ha a sütő bemelegedett, 70 percig sütjük 160 °C-on statikus sütő üzemmódban.
  5. Ha kész, vegyük ki az olajbogyót a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Sült olajbogyója készen áll a fogyasztásra!

Tárolás

Ha nem fogyasztja el azonnal az Olajokat sütővel, akkor néhány hétig hűtőszekrényben, hermetikusan lezárt üvegben tárolhatja. Hosszabb tárolási idő esetén jobb, ha teljesen lefedi az olajbogyót az EVO Oil tégelyben.