A rizottó spárgával és speccsel egy sós első fogás, amely számos alkalommal tökéletes első fogásnak, például a húsvéti menühöz vagy a vasárnapi ebédhez.

A rizottó spárgával és speckkel egy igazán finom első fogás, a klasszikus spárgával készült rizottó határozottan finomabb változata, amely a ropogós Speck szirmoknak köszönhetően egészen különleges, enyhén füstös utóízt kölcsönöz rizottójának.

A spárgával és speccsel készült rizottó receptje elkészítésében gyakorlatilag megegyezik a klasszikus spárgarizottó elkészítésével, de eltér a végső díszítési fázisban, ahol az ételt egy serpenyőben pirított ropogós Speck díszíti. A rizottó elkészítéséhez zöld, fehér vagy vadspárga is választható.

A spárgával és speccsel készült rizottó sok olasz régióra jellemző hegyi recept, amely sok családban kultikus étel a 2023-as húsvéti menüben vagy a tavaszi szezonban a vasárnapi ebédhez.


Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g Carnaroli vagy Baldo rizs
  • 400 g spárga
  • 200 g Speck
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 pohár fehérbor
  • megkóstolni zöldséglevesből
  • megkóstolni olívaolajból
  • megkóstolni vajból
  • megkóstolni Grana Padano
  • megkóstolni sóból

Módszer

  1. A spárgával és speccsel készült rizottó elkészítéséhez először hámozzuk meg a spárgát úgy, hogy megfosztjuk a kemény és fás végétől. 5/10 percig főzzük őket forró, sós vízben, és amikor megpuhultak, óvatosan csepegtessük le őket, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a hegyét.
  2. Amíg a spárga fő, egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat és az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma megpirult, ráöntjük a rizst, és pár másodpercig nagy lángon pirítjuk.
  3. Amikor a rizs jól megpirult, felöntjük a fehérborral, és ha az alkoholos rész elpárolgott, elkezdjük apránként hozzáönteni a forró zöldséglevest, kevergetve. Kb. 20-30 percig főzzük a rizst, időnként adjunk hozzá egy kevés húslevest, miközben a rizottót mindig jól keverjük.
  4. Amíg a rizottó sül, a spárgát késsel felvágjuk, pürét készítve, ügyelve arra, hogy az edény díszítéséhez ne maradjon meg néhány tipp, és ha a rizs félig megfőtt, tegyük a serpenyőbe, sózzuk, folyamatos keverés mellett. .
  5. Amíg a rizs fő, vegye ki a Speck szeleteket, vágja csíkokra, és pirítsa meg egy tapadásmentes serpenyőben olaj vagy vaj hozzáadása nélkül. Amikor a pötty megpirult, kapcsolja ki és hagyja kihűlni.
  6. Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük össze vajjal és bő, reszelt Grana Padanóval, díszítsük néhány ropogós Speck szirmokkal, és forrón azonnal tálaljuk!

Változatok és alternatívák

Ha szeretné, a szeletelt foltot lecserélheti a piacon könnyen megtalálható pöttyökre. Ha ezt a formát választja, javasoljuk, hogy egy serpenyőben, csöpögött olívaolajjal megpirítsa, majd krémezés előtt az egészet a rizottóba öntse. A spárgával és speccsel készült rizottója határozottan markánsabb és nagyon finomabb lesz.

Tanács

Azt tanácsoljuk, hogy ne turmixolja össze a spárgát, hanem a jelzett módon késsel készítsen pürét. Ízletesebb, színesebb és határozottan finomabb ízű lesz a rizottó spárgával és speccsel.

tárolás

A spárgával és speccsel készült rizottó 1-2 napig eltartható a hűtőben. Javasoljuk, hogy SOHA ne fagyassza le a rizottót.