A rizottó spárgával és speccsel egy sós első fogás, amely számos alkalommal tökéletes első fogásnak, például a húsvéti menühöz vagy a vasárnapi ebédhez.
A rizottó spárgával és speckkel egy igazán finom első fogás, a klasszikus spárgával készült rizottó határozottan finomabb változata, amely a ropogós Speck szirmoknak köszönhetően egészen különleges, enyhén füstös utóízt kölcsönöz rizottójának.
A spárgával és speccsel készült rizottó receptje elkészítésében gyakorlatilag megegyezik a klasszikus spárgarizottó elkészítésével, de eltér a végső díszítési fázisban, ahol az ételt egy serpenyőben pirított ropogós Speck díszíti. A rizottó elkészítéséhez zöld, fehér vagy vadspárga is választható.
A spárgával és speccsel készült rizottó sok olasz régióra jellemző hegyi recept, amely sok családban kultikus étel a 2023-as húsvéti menüben vagy a tavaszi szezonban a vasárnapi ebédhez.
Hozzávalók 4 személyre
- 350 g Carnaroli vagy Baldo rizs
- 400 g spárga
- 200 g Speck
- 1/2 vöröshagyma
- 1 pohár fehérbor
- megkóstolni zöldséglevesből
- megkóstolni olívaolajból
- megkóstolni vajból
- megkóstolni Grana Padano
- megkóstolni sóból
Módszer
- A spárgával és speccsel készült rizottó elkészítéséhez először hámozzuk meg a spárgát úgy, hogy megfosztjuk a kemény és fás végétől. 5/10 percig főzzük őket forró, sós vízben, és amikor megpuhultak, óvatosan csepegtessük le őket, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a hegyét.
- Amíg a spárga fő, egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat és az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma megpirult, ráöntjük a rizst, és pár másodpercig nagy lángon pirítjuk.
- Amikor a rizs jól megpirult, felöntjük a fehérborral, és ha az alkoholos rész elpárolgott, elkezdjük apránként hozzáönteni a forró zöldséglevest, kevergetve. Kb. 20-30 percig főzzük a rizst, időnként adjunk hozzá egy kevés húslevest, miközben a rizottót mindig jól keverjük.
- Amíg a rizottó sül, a spárgát késsel felvágjuk, pürét készítve, ügyelve arra, hogy az edény díszítéséhez ne maradjon meg néhány tipp, és ha a rizs félig megfőtt, tegyük a serpenyőbe, sózzuk, folyamatos keverés mellett. .
- Amíg a rizs fő, vegye ki a Speck szeleteket, vágja csíkokra, és pirítsa meg egy tapadásmentes serpenyőben olaj vagy vaj hozzáadása nélkül. Amikor a pötty megpirult, kapcsolja ki és hagyja kihűlni.
- Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük össze vajjal és bő, reszelt Grana Padanóval, díszítsük néhány ropogós Speck szirmokkal, és forrón azonnal tálaljuk!
0 Megjegyzések