A rizottó spárgával a paraszti hagyományokra jellemző ízletes és színes első fogás, amely számos alkalomra tökéletes első fogásnak, például a húsvéti menühöz vagy a vasárnapi ebédhez.
A spárgás rizottó egy finom első fogás, amely sokféle spárgával elkészíthető: valójában zöld, fehér vagy vadspárga közül választhat. A spárgával készült rizottót úgy szokták tálalni, ahogy van, különösebb adalék nélkül, de az utóbbi időben különféle variációk terjedtek el: a legfinomabbak szalonnával, pöttyökkel vagy robiolával párosulnak.
A rizottó spárgával receptje a paraszti hagyomány tipikus receptje, egy kiadós első fogás, amely a rizottó krémességét a spárga jellegzetes ízével ötvözi, amely a tavaszi szezon egyik par excellence szimbóluma. A krémes rizottó spárgával a 2023-as húsvéti menü egyik kultikus étele is.
Egyes receptekben előfordulhat, hogy a spárgát turmixolják, de javasoljuk, hogy ne vágja nagyon finomra késsel, így olyan pürét hoz létre, amely lehetővé teszi a rizottó nagyon különleges állagát, és néhány apró spárgadarab érintetlenségét. amitől a szájpadlás nagyon ízletes lesz.
Hozzávalók 4 személyre
- 350 g Carnaroli vagy Baldo rizs
- 400 g spárga
- 1/2 vöröshagyma
- 1 pohár fehérbor
- megkóstolni zöldséglevesből
- megkóstolni olívaolajból
- megkóstolni vajból
- megkóstolni Grana Padano
- megkóstolni sóból
Módszer
- A spárgarizottó elkészítéséhez először tisztítsa meg a spárgát, távolítsa el a kemény és fás végét; 5/10 percig főzzük őket forró sós vízben, majd leszűrjük.
- Amíg a spárga fő, egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat és az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult, öntsük rá a rizst és pirítsuk meg.
- Erős lángon felöntjük a fehérborral, és ha az alkoholos rész elpárolgott, elkezdjük apránként, kevergetve hozzáönteni a forró zöldséglevest. Főzzük a rizst körülbelül 20-30 percig, időnként adjunk hozzá egy kevés húslevest, és keverjük össze a rizottót.
- Amíg a rizs fő, vágja finomra a spárgát egy késsel, majdnem úgy, mintha püré lenne (pár tippet tartva az étel díszítéséhez), és ha a főzés felénél tart, tedd a serpenyőbe a rizzsel, fűszerezd. sóval és óvatosan keverjük össze.
- Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük össze vajjal és bőven reszelt Grana Padanóval, és forrón azonnal tálaljuk!
0 Megjegyzések