A rizottó spárgával a paraszti hagyományokra jellemző ízletes és színes első fogás, amely számos alkalomra tökéletes első fogásnak, például a húsvéti menühöz vagy a vasárnapi ebédhez.

A spárgás rizottó egy finom első fogás, amely sokféle spárgával elkészíthető: valójában zöld, fehér vagy vadspárga közül választhat. A spárgával készült rizottót úgy szokták tálalni, ahogy van, különösebb adalék nélkül, de az utóbbi időben különféle variációk terjedtek el: a legfinomabbak szalonnával, pöttyökkel vagy robiolával párosulnak.

A rizottó spárgával receptje a paraszti hagyomány tipikus receptje, egy kiadós első fogás, amely a rizottó krémességét a spárga jellegzetes ízével ötvözi, amely a tavaszi szezon egyik par excellence szimbóluma. A krémes rizottó spárgával a 2023-as húsvéti menü egyik kultikus étele is.

Egyes receptekben előfordulhat, hogy a spárgát turmixolják, de javasoljuk, hogy ne vágja nagyon finomra késsel, így olyan pürét hoz létre, amely lehetővé teszi a rizottó nagyon különleges állagát, és néhány apró spárgadarab érintetlenségét. amitől a szájpadlás nagyon ízletes lesz.


Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g Carnaroli vagy Baldo rizs
  • 400 g spárga
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 pohár fehérbor
  • megkóstolni zöldséglevesből
  • megkóstolni olívaolajból
  • megkóstolni vajból
  • megkóstolni Grana Padano
  • megkóstolni sóból

Módszer

  1. A spárgarizottó elkészítéséhez először tisztítsa meg a spárgát, távolítsa el a kemény és fás végét; 5/10 percig főzzük őket forró sós vízben, majd leszűrjük.
  2. Amíg a spárga fő, egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat és az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult, öntsük rá a rizst és pirítsuk meg.
  3. Erős lángon felöntjük a fehérborral, és ha az alkoholos rész elpárolgott, elkezdjük apránként, kevergetve hozzáönteni a forró zöldséglevest. Főzzük a rizst körülbelül 20-30 percig, időnként adjunk hozzá egy kevés húslevest, és keverjük össze a rizottót.
  4. Amíg a rizs fő, vágja finomra a spárgát egy késsel, majdnem úgy, mintha püré lenne (pár tippet tartva az étel díszítéséhez), és ha a főzés felénél tart, tedd a serpenyőbe a rizzsel, fűszerezd. sóval és óvatosan keverjük össze.
  5. Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük össze vajjal és bőven reszelt Grana Padanóval, és forrón azonnal tálaljuk!

Változatok és alternatívák

Ha nincs rendelkezésre álló zöldségleves, gyorsan elkészíthet egyet bio alaplékockával. Emlékeztetlek arra, hogy nagyon fontos, hogy a húsleves mindig nagyon forró legyen!

Tanács

Ha maradt rizottónk, kis rizsgombócokat készíthet úgy, hogy spárgával kis rizottógömböket készít, a keveréket jól összenyomkodja, majd beleforgatja a lisztbe, majd a férfiba és végül a zsemlemorzsába. Ezután bő magolajon süssünk meg mindent!

tárolás

A spárgával készült rizottó 2-3 napig eltartható a hűtőben. Soha ne fagyassza le a rizottót!